Golfçü Dirseğinde (Medial Epikondilit) PRP Tedavisi

Golfçü Dirseğinde (Medial Epikondilit) PRP Tedavisi

Golfçü dirseği nedir?

Golfçü dirseği tıptaki adıyla medial epikondilit el bileğini hareket ettiren ön kol kaslarının zorlanmasına bağlı ortaya çıkan bir tür yumuşak doku romatizmasıdır. Tekrarlayan zorlayıcı bilek dirsek hareketleri en sık sebeptir.

Daha çok kimlerde görülür?

Her ne kadar golfçülerde daha sık görüldüğünden adı golfçü dirseği de olsa bileğini sık ve yoğun kullanan, zorlayıcı aktivite yapan herkeste ortaya görülebilir. Sporcular, ev hanımları, mutfak işi yapanlar, şoförler, motorsiklet kullananlarda sık ortaya çıkar

Klinik bulgular nelerdir?

Golfçü dirseği çoğunlukla yavaş gelişir fakat bazen ani bir zorlanma ile akut bir şekilde başlayabilir. Golfçü dirseği ister akut ister kronik başlangıçlı olsun genelde oldukça ağrılı bir durumdur. Hasta elini yumruk yaptığında, bileğini içe döndürdüğünde dirseğinin iç kısmında ağrı hisseder. Bu bölüm basmakla hassastır.

Tanı nasıl konur?

Tanı muayene ile kolayca konabilir. Dirseğin iç yanında basmakla şiddetli hassas bir bölge varsa ve el bileği dirence karşı bükülmeye zorlandığında yada kavrama hareketi sırasında aynı bölgede ağrı varsa golfçü dirseği tanısı konur. Bazen ultrason ve MR klinik tanıyı kesinleştirmek için kullanılır.

Tedavisi nasıl yapılır?

El bileğinin istirahati önemlidir. Epikondil bandı dediğimiz dirseğin hemen altına takılan özel bantlar işe yarayabilir. İlaçlar ve buz uygulamada genelde iyi sonuç verir.En çabuk ve etkili tedavi lokal kortizon enjeksiyonudur. Genelde tek enjeksiyon yeterli olsa da tekrar riski, özellikle el istirahat ettirilemezse %50’lere kadar çıkar. Genelde yılda ikiden fazla yapılmaması önerilir. Kortizon yapıldığı bölgede ten renginde açılma yapabilir . Diyabet ve tansiyon hastalarında dikkatli kullanılmalıdır. Kinezyoteyp bantlama da yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. İlk iğnede düzelme olmazsa ikinci yapılabilir. Kortizonda başarı şansı yüksek olmakla beraber nüks etme riski de yüksektir.

Son yıllarda, tedavilere dirençli olgularda dahi başarılı sonuçlar veren PRP yöntemi golfçü dirseği tedavisinde giderek daha sık kullanılmaya başlanmıştır. PRP (Platelete Rich Plasma: Trombositten Zengin Plazma) yönteminde hastanın kanı alınarak özel bir sistemden geçirilir ve kanın trombosit hücreleri kanın diğer elemanlarından ayrılır. Yaklaşık 10-20 cc kandan 1-2 cc kadar PRP elde edilir. PRP golfçü dirseğinde genelde bir ay arayla iki kez yapılır. Etkisi kortizon gibi hızlı değildir ama uzun dönemde başarı şansı kortizon ile aynı, hastalığın tekrarlama riski ise kortizondan çok daha düşüktür. Yapıldıktan sonra bir kaç gün ağrı yapabilir. Basit bir hastalık olmasına rağmen bazen tedaviye son derece dirençli golfçü dirseği vakaları PRP ile son derece etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Yöntemin ciddi bir yan etkisinin olmayışı da kullanımını kolaylaştırmaktadır