Ayak Başparmağı Kireçlenmesi (Halluks Rijidus)

Ayak Başparmağı Kireçlenmesi (Halluks Rijidus)
Halluks rijidus olarak adlandırılan rahatsızlık ayağın birinci tarak kemiği ile başparmağın ilk kemiği arasındaki eklemin artrozudur (halk arasındaki adıyla kireçlenmesi). Bu genetik zeminde olan bir tür kireçlenmedir. Bayanlarda daha sık görülür. Genelde kırklı yaşlardan sonra yavaş yavaş başlar.
Bu rahatsızlıkda temel şikayet eklemde ağrı ve sonraları eklem hareketinde kısıtlanmadır. Bu durum özellikle hastanın yürümesini etkiler. Uzun yürüyüşlerde, ilerleyen dönemde kısa yürüyüşlerde e ağrı olmaya başlar. Başlangıçta eklem hareketleri normaldir. Ama hastalık ilerledikçe hareketler de kısıtlanır. Bu hareket kısıtlanması yürümenin parmak ucu fazında ağrı oluşmasına sebep olur.

Tanı koyulması son derece kolay bir rahatsızlıktır. Muayene ve basit bir röntgen genelde yeterlidir. Tedavi konservatif ve cerrahi olarak ikiye ayrılır. Konservatif tedavilerde antiromatizmal ilaç ve kremler kullanılır Erken dönemde buz, kronik dönemde sıcak uygulama faydalı olabilir. Yine fizik tedavi de sıkça kullanılır. Ağrının şiddetli olduğu vakalarda genelde eklem arasına kortizon enjeksiyonları uygulanır. Genellikle bir yıl süren bir ağrı azalması elde edilir. Ağrı şiddetli değilse yada kortizondan sonra daha uzun bir iyilik hali istenirse o zaman PRP (trombositten zengin plazma) enjeksiyonu da uygulanabilir. Burada önemli olan enjekisyonun doğru şekilde yapılmasıdır. Eklem küçük ve kireçlenme dolayısıya dar olduğundan enjeksiyon yapmak tecrübe gerektirir. Utrason rehberliğinde enjeksiyon her zaman daha başarılıdır
Eğer konzervatif tedaviler başarılı olmazsa cerrahi tedavi gerekir. Değişik cerrahi yaklaşrımlar vardır. Cerrahi başarısı çok yüksek olmayıp sonasında semptomlar yeterince düzelmeyebilir yada bir süre sonra nüks edebilir. Bazı vakalarda cerrahi sonrası fizik tedavi uygulamak başarı şansını artırmaktadır.