Ayak Başparmağında Çarpılma (Halluks Valgus)

Ayak başparmağının içe çarpılması, tıbbi adıyla halluks valgus sık karşılaşılan bir rahatsızlıkdır. Bu hastalıkda ayak başparmağı içe doğru çarpılmaya başlar ve giderek artar. Öyle ki 2. ve 3. Parmağın şeklini bozup ayakkabı giymeyi çok zor hale getirebilir. Hastalar ağrıdan ziyade şekil bozukluğu ve deformiteden yakınırlar.

 

 

 

 

 

Temelde genetik bir yatkınlık sonucu oluşan bir durumdur. Kırk`lı yaşlardan sonra başlar. Vakaların büyük çoğunluğu kadındır. Bu da hastalığın temelinin genetik olduğunu destekleyen bir bulgudur. Kadınların sivri uçlu ayakkabı giymeleride bu oranı artırıcı rol oynamaktadır. Genelde iki ayak birden etkilenir.
Haluks valgusu tanısı muayene ile konur. Bazen, özellikle eklem kireçlenme olduğu düşünüldüğünde röntgen filmi gerekebilir. Bu rahatsızlığın tedavisi iki aşamada incelenebilir. Hastalık iselim ama ilerleyici bir rahatsızlık olduğundan ilk tedaviler gidişatı yavaşlatamayı hedefleyen koruyucu tedavilerdir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burada hastaya dar uçlu ayakkabılar giymemesi söylenir. Ayağın bir ve ikinci parmağı arasına slikon küçük bir destek verilir (slikon parmak arası makarası). Hasta bunu gündüzleri ayakkabı giyerken kullanır. Geceleri ise halluks valgus ateli denen basit bir cihaz kullanır. Bu atel tüm gece boyunca başparmağı dışarı çekecek şekilde dizayn edilmiştir. Hasta gündüz slikon parmak arası makarası, gece de halluks valgus atelini uzun süre kullanmalıdır. Eğer eklemde ağrı şikayeti ortaya çıkarsa antiromatizmal ilaçlar, kremler işe yarayabilir. Ağrı dirençli olursa fizik tedavi ve hatta başparmak eklemine kortizon, kıkırdak iğneleri (Na- hyalurinat) yada PRP ( trombositen zengin plazma) enjekisyonları uygulanabilir.
Yukarda sayılan konservatif önleyici tedaviler sonuç vermezse, hastanın parmak deformiteleri ayak konforunu ciddi boyutta engelliyorsa o zaman cerrahi tedavi gereklidir. Cerrahi tedavi başarısı yüksektir. Bazen cerrahi sonrası problem tekrar edebilmektedir. Gereken vakalarda cerrahi sonrası fizik tedavi de uygulanabilir.