Bel Fıtığında Yanlış Bilinenler

Bel Fıtığında Yanlış Bilinenler

Bel fıtığı oldukça sık karşılaşılan bir sağlık problemidir. Böyle bir durumda hastanın şikayetleri çok hafif bir ağrıdan dayanılmaz ağrı beraberinde bacaklarda uyuşma ve kas güçsüzlüğüne kadar değişebilir.

Bel fıtığında fıtık ne kadar büyükse ağrı da o oranda şiddetli midir ?
Bel fıtığının önemli bir özelliği de hastanın şikayetlerinin fıtığın büyüklüğü ile uyumlu olmamasıdır. Yani kocaman bir fıtığı olana hasta hafif bel ağrısından şikayet edebilirken küçücük bir fıtığı olan hasta sedyeyle karşımıza gelebilir.

“Fıtığınız patlamış ” ne demek ?
Bazı klinisyenler bu lafı kullanmayı çok sevsede aslında olanı teyit etmekten başka bir anlamı yoktur. Fıtığın ilk aşaması bulging dediğimiz disk kabarıklığıdır. Bu göreceli hafif bir durumdur. Diskin yumuşak olan iç kısmı dış lifleri yırtıp dışarı çıktığında ise protruzyon adını alır. Bu olmadan zaten bel fıtığı olmaz. Yani patlayan bir şey yoktur yırtılan bir disk bölümü vardır.
Klinisyenler “fıtığın patlamış” terimini genelde büyük hacimli daha ciddi fıtıklar için kullanmaktadır.

“Fıtığın patlamış felç tehlikesi var “ Fıtıklarda bacakların tutmaması şeklinde bir felç tehlikesi çok çok nadir olur. Bu duruma kauda ekina sendromu denir ve zaten acil müdahale gerektirir. Bu durum aniden gelişir hasta sedyededir ve acil servise başvurur. Bunun dışında fıtıklarda felç olmaz sadece bazı kaslarda lokal güçsüzlük olabilir. En sık görülen ayağın ucunu kaldıramamak şeklinde olan düşük ayakdır. Hasta bu durumda topuklarında yürüyemez o taraf ayak ucu düşer. Bu kas güçsüzlüklerinin de çoğu ağır bir sinir basısı yoksa düzelir.

Ayakta güçsüzlük varsa kesin ameliyat mı gerekir ?
Bel fıtığına bağlı ayak güçsüzlüğü varsa kesin ameliyat gerekli değildir. Güçsüzlük fazla değilse, sinire bastıran fıtık çok büyük değilse iyi bir tedavi ile güçsüzlük geri dönebilir ve fıtık iyileşebilir. Ama böyle durumlarda hastanın yakın izlenmesi gerekir. Tedavi boyunca güçsüzlüğün ilerlelememesi önemlidir. Güçsüzlük oluştuğu andan itibaren ilk 4-12 saatte cerrahi müdahale ile güçsüzlük hızlı bir şekilde geri dönebilir, aksi takdirde çok iyi operasyon da yapılsa güçsüzlük hemen düzelmeyecektir. Böyle bir durumda operasyon hastanın sadece daha kötüye gidişini engeleyebilecektir. Bu tip fıtıklarda cerrahi de daha risklidir Fıtığı alamaya çalışırken güçsüzlük daha da artabilir. Düzelebilecek hafif bir güçsüzlük tam düzelmeyecek daha ciddi bir güçsüzlüğe dönebilir. Bu nedenle bu hastalarda konservatif veya cerrahi müdahale kararı dikkatli alınmalıdır

Cerrahisiz tama yakın düzelmiş büyük (moda terim ile patlamış) bir bel fıtığı MR görüntüsü. (5 ay aralıklı iki MR görüntüsü)

Fıtıkdan tam iyileşmek mümkün değil midir ?
Fıtıklarda iyileşme yaygın kanının aksine beklenen normal sonuçtur. Bel fıtıklarının ki buna boyun fıtıklarını dekleyebilirsniz çok büyük bir kısmı hiç bir şey yapmasanızda genelde düzelir. Burda düzelir derken o bölge eski haline gelir demek istemiyorum. Yani hastanın şikayetleri geçer. Daha seyrek olarak fıtığın tamamının geri çekilip eski haline geldiği de gözlenebilir. Ama düzelme süresi değişebiir kimi hastada bir kaç gün, kiminde bir kaç hafta, kiminde bir kaç ay. Önemli olan iyileşme süresini kısaltmak ve br an önce hastayı normal hayatına döndirmektir. Uyguladığımız tedavilerin amacı da budur. Uzun süre ağrı çekmek sonunda iyileşme olacak olsada kimse için hoş bir tecrübe olmaz.

Fıtığı olan hasta tamamen iyileşebilir ama en büyük sorun tekrar etme potansiyelidir. Bu yüzden tedavinin asıl başarısı tekrar etmesini önlemekdir.