Lenfödem Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lenfödem Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Lenfödem nedir?
Lenfödem hücreler arasında bulunan vücut sıvısını boşaltan lenf damarları sisteminde ortaya çıkan bir bozukluk sonucu kol ve bacaklarda görülen ilerleyici yumuşak doku şişmesidir. Bir çok sebebi olabilir. En sık meme ve genital kanser ameliyatlarında koltuk altı ve kasık lenf düğümlerinin alınması sonucu oluşur. Bazen lenf dokusuna yerleşen parazitlere bağlı oluşabilir. Nadiren böcek ısırmaları sonrası ortaya çıktığı da gözlenmiştir. Az bir grup hastada ise bir sebep tespit edilemez.

Lenfödem tedavisi nasıl yapılır?
Modern tıpta lenfödem hastalığında kabul edilmiş tek tedavi kompleks boşaltıcı tedavidir. Tedavi bu konuda eğitim almış lenfödem terapisti tarafından gerçekleştirilir. Bu yöntem lenf dolaşım sistemine uygulanan özel bir masajla yapılır. Her masaj sonrasında özel bir bandajlama ile hastanın kol yada bacağının tamamı sarılır (resim). Ayrıca hastaya lenfödem için özel egzersizler verilir. Hasta bu egzersizleri evde de yapar. Hastanın her gelişinde bu tedavi tekrarlanır ve etkilenen kol ve bacak yavaş yavaş incelir. Genelde vakanın ağırlığına göre 10-20 seanslık bir tedavi yeterli olur. Vaka yeniyse genelde kol veya bacak eski haline gelebilir. Vaka kronikleştikçe tedavinin başarı oranı düşer. Bu tip gecikmiş vakalarda etkilenen uzuv eski haline gelmesede en azından belirgin bir incelme elde edilir. Tedavi sonlandırıldığında hastanın kol yada bacağına göre tüm bacağı ve kolu içine alan özel bir baskı çorabı /giysisi yaptırılır. Hasta bunu gece uyku haricinde takmaya devam eder. Bu sayede tedavi ile düzelen hastanın lenfödeminin tekrarlamaması için önlem alınır. Bir süre sonra hasta bu baskı giysisini kullamayı bırakabilir.

Lenfödem tedavisinde beslenme etkili midir?
Lenfödem tedavisinde özel bir beslenme programı uygulanmaz. Ama kilo alma lenfödemi artıracağından hastaların dengeli beslenmesi önerilir. Kilolu hastaların diyet ile zayıflamaları lenfödem tedavisinin başarısını artırır.
Hacamat, lazer, kupa çekme tedavileri işe yarar mı?
Bu tedavilerin lenfödem tedavisinde etkisi olmayacağı gibi özellikle hacamat ve kupa çekme gibi tedavilerin ciddi zararları olabilir.