Kinezyotaping

Kinezyotaping (Terapötik Bantlama)

Kinezyotaping özel bir tür bantlama tekniğidir. Yaklaşık 40 yıl önce Dr.Kenzo tarafından bulunmuştur. Bu özel bantlama tekniğinin klasik elastik bandajdan farkı kullanılan banttan kaynaklanmaktadır. Bu kendinden yapışkanlı elastik özel bir banttır. Kinezyotaping son 10 yıldır giderek artan oranda kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında özellikle de spor sakatlıklarında kullanılmaktadır.

Bantlama bir tedavi yöntemi olarak, yıllardır fizik tedavide zaten tercih edilen bir yöntemdir. Kinezyotaping bantlamanın esasında hasarlı bölgeyi hem stabilize etmek hem de iyileşmesini hızlandırmak mantığı vardır. Kinezyootaping bantlamada esnek ve uzun süre deride kalabilen akrilik materyal içeren özel bantlar kullanılmaktadır.

Kinesiotaping Bantların Özellikleri Nelerdir ?

Bu bant, oldukça ince ve hassas pamuklu bir malzemeden imal edilmiştir. Bantın yapışkan yüzeyinde bulunan özel hava kanalları sayesinde çok hızlı şekilde kuruduğundan suya ve terlemeye son derece dayanıklıdır.. Bant akrilik içeriği nedeniyle cilde kuvvetli yapışmasına rağmen tahriş etmez. Suya dayanıklı olduğundan hasta bant yapışıkken duş bile alabilir. Kinesiotape bandı cildin yapısı ve ortam koşullarına bağlı olmak üzere uygulama bölgesinde 5 gün kadar kalabilir. Bandın en önemli özelliklerinden biri de cildin elastik kapasitesine uyumlu olmasıdır. Bu özelliği nedeni ile bant hareketli vücut bölgelerinde dahi gerilen ve gevşeyen cilde uyum sağlayabilmektedir. Bu bantların önemli bir özelliğinde ciltte alerji tahriş oluşturabilecek maddeler içermemesidir.

Kinezyotaping Nasıl Etkili Olur ?

İnsan vücudu hareket için tasarlanmıştır ve bu hareketin temel elemanları sinir sistemi ile kas-iskelet sistemidir. Kaslar, iskelet dokusuna tendonlar aracılığı ile yapışır ve sinir uyarısı ile kasılarak hareketi ortaya çıkarırlar. Eğer bir kas uzun süre yoğun şekilde çalıştırırlarsa kas içinde mikro yaralanmalar oluşur. Kas içinde oluşan bu hasarlanmanın sonucunda oluşan yangılı ödem deri ile kas dokusu arasındaki bölgede baskıya neden olur ve bu basınç derideki lenfatik akımı engeller. Oluşan bu yangı deri altında bulunan duyu sinirlerini uyararak kişide ağrı ve gerilme hissi uyandırır. Bu tip ağrılar kas ağrısı, kulunç, miyalji gibi adlarla anılmaktadır. Kinesiotaping uygulaması teoride elastik özelliği sayesinde cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu rahatlatmakta ve bölgede yaralanma sonucu gelişen ağrıyı azaltmaktadır. Yaralanma bölgesindeki basıncın azalması ile bölgede kan ve lenf dolaşımı artar. Yine azalan basıncın etkisi ile deri altında ağrı sinirlerinin uyarılması önlenmiş olur ve o bölgenin hareketleri daha ağrısız hale gelir. Kinesiotaping tekniğinin esas amacı ağrısız harekete destek olmak ve bu şekilde iyileşme sürecini hızlandırmaktır.

Kinezyotaping Tedavi Edici Etkileri Nelerdir ?

– Muskuloskeletal (kas iskelet )sistemin restore edilmesine yardımcı olur.

– Ağrıyı azaltır.

– Yaralanmadan korur.

– Performansı artırır.

– Kan ve lenf dolaşımını artırır ve iyileşmeyi hızlandırır.

– Ağrılı eklemlerin fonksiyonel bir destekle hareket etmelerine yardımcı olur.

– Yorgun yada zayıf kasların çalışmasına destekler.

– Kasların çalışmasına yardımcı olur ve aşırı çalışmasını önleyebilir.

– Lenf drenajına yönelik uygulanırsa bir gün boyunca sürecek bir lenfatik akış desteği sağlar.

– Düzeltme teknikleri ile uygulandığında vücuttaki zayıf dokuları destekleyebilir. Bu sayede kişinin daha erken ve ağrısız şekilde hareket edebilmesini sağlamaya yardımcı olur.

Kinezyotaping Kimler Uygulayabilir ?

Bu yöntemde bantlamanın ne amaçla yapıldığına bağlı olarak değişik teknikler mevcuttur. Bu nedenle uygulayıcının kas-iskelet sistemi ve hareketleri konusunda yeterince bilgili ve deneyimli olmalıdır. Ülkemizde kinezyotaping bu eğitimi almış fizik tedavi doktorları ve fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.

Kinezyotaping Hangi Durumlarda Nasıl Kullanılabilir ?

Kinezyotape çok farklı kas iskelet sistemi rahatsızlığında kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. Genelden 3-5 günlük aralıklarla hastanın durumuna göre birkaç kez tekrarlanarak yapılır. Bazen spor müsabakaları öncesinde de yapılarak sportif aktivite desteklenir.

– Spor yaralanmaları (kas , tendon ve eklem yaralanmaları)

– Omuz tendon rahatsızlıkları

– Bel boyun ve sırt ağrıları

– Ağrılı kas spazmlarında

– Ayak bilek burkulmalarında

– Cerrahi sonrası gelişen bacak ve kol ödemleri (lenfödem)

– Nörolojik hastalıklara bağlı kas güçsüzlüklerinde

– Tenisçi dirseği, aşil tendiniti

– Postür (duruş) bozukluklarında

– Diz problemlerinde (kondromalazi, meniskus problemleri, diz kapağı rahatsızlıkları vb)

– El bilek yaralanmalarında