Kuru İğneleme

Kuru İğneleme Nedir?

Kuru iğneleme tekniği myofasial ağrı sendromunun tanı ve tedavisini ilk defa ortaya koymuş olan Travel ve Simmons adlı araştırıcılar tarafından yaklaşık 50 yıl önce geliştirilmiş bir yöntemdir. Myofasial ağrı sendromu kas içinde gergin bantlar ve bu bantlar (kulunç) içerisinde hassas noktaların varlığı ile kendini gösterir. Vücudun en büyük dokusu kas olmasına rağmen ağrı söz konusu olduğunda kas dokusu ihmal edilmektedir. Halbuki ağrılarının çok büyük bir kısmı kas ağrıları olup onunda en büyük bölümünü myofasial ağrılar oluşturur. Ayrıca bel boyun fıtığı gibi bir çok hastalıkda ikincil olarak myofasila ağrılar gelişebilir. Myofasial ağrı sendromunun tedavisinde bu hassas noktalara lokal anestezik enjekte etmek yada sadece iğne batırmak germe egzersizleri ile kombine edildiğinde son derece etkilidir.

Kuru İğneleme Video İzle

Kuru İğneleme Nasıl Yapılır ?

Bu yöntemde çok iğne inceler kasın tetik nokta dediğimiz en hassas noktasına batırılması şeklinde yapılır. İğneler akapunktur iğnesi gibi ince olmalıdır. Bu yöntemin akapunkturdan farkı iğnelerin derideki akapunktur noktasına değil de kas içindeki tetik noktalara batırılmasıdır. İğne batırıldığı noktada bir süre tutulur ve minik rotasyon hareketleri yaptırılır. Birkaç dakika sonra iğnelerin etkisiyle gergin kas gevşer ve iğneler kolayca çekilir. Aslında kuru iğneleme yerine ince iğnelerle lokal anestezik enjeksiyonu da uygulanabilir. Lokal anestezikle yapılan uygulama daha ağrısız olsa da kuru iğnelemede ise ilaç verilmediğinden yan etki riski yoktur. Ayrıca kas ağrıları çok yaygın olduğunda her ağrılı noktaya lokal anestezik enjeksiyonu yapılamayacağından kuru iğneleme daha avantajlı hale gelir. Kuru iğneleme tedavisi öncesinde soğuk sprey ve şok sıcak uygulama ile kas gevşetilirse sonuç daha da başarılı olur. Yöntem hastanın şikayetlerinin durumuna göre genelde birkaç günlük aralar ile 3-5 kez bazen daha fazla seans olarak uygulanabilir.

Kuru İğneleme Çok Ağrılı Bir Yöntem midir?

Kuru iğneleme de çok ince iğneler kullandığımızdan yöntemin ağrılı olduğu pek söylenemez. Kas ağrısının şiddetli olduğu vakalarda tedavinin ağrısız olması için fizik tedavi yöntemleri ile kas bir miktar gevşetildikten sonra uygulama yapılabilmektedir. Çok hassas vakalarda yüzeysel uyuşturucu krem kullanılabilir.

Kuru İğneleme Hangi Hastalıklarda Kullanılabilir ?

Primer myofasial ağrı sendromunda, bel boyun fıtıklarına bağlı oluşmuş ikincil kas ağrılarında, fibromiyalji hastalarında, baş ağrılarında, bel boyun tutulmalarında sıkça kullanılmaktadır. Özellikle boyun ve sırt bölgesinin ağrılı rahatsızlıkları kuru iğneleme tekniğinin en sık kullanıldığı durumlardır. Dikkat edilmesi gereken bir önemli bir nokta kuru iğneleme yönteminin kas iskelet sisteminin her türlü hastalığında etkili bir yöntem gibi sunulmasıdır. İltihaplı romatizma, diz kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi gibi kas dokusunun işin içine girmediği bir çok hastalıkta kuru iğneleme yöntemi işe yaramayacaktır. Kur iğneleme yöntemi mutlaka uyguna tamamlayıcı ek tedaviler ile desteklenmelidir. Bu bağlamda kuru iğneleme yönteminin mutlaka ilgili kas için verilen germe egzersizleri ile kombine edilmelidir. Kuru iğneleme doğru hastada kullanıldığında son derece etkili bir yöntemdir ama her derde deva bir mucize değildir.