Fizik Tedavi

Fizik Tedavi Nedir?

Fizik tedavi, kas iskelet sinir sistemi hastalıklarının tedavisi için ısı, ışık, elektrik, ultrason, lazer, elektromanyetik alan, basınç gibi fizik ajanların uygulanması anlamına gelmektedir. Modern tıbbın ilerlemesine paralel olarak fizik tedavi uygulamalarının sayısı da giderek artmaktadır. Fizik tedavi ajanları bazen hastalıkların tedavisinde tek başlarına kullanılabilecekleri gibi bazen egzersize, rehabilitasyona hazırlık aşamasında da kullanılabilirler.

Fizik Tedavinin Zararları Var mıdır?

Fizik Tedavi Evde Yapılabilirmi?

Kısa Dalga Diyatermi

Derin dokuları ısıtmak için yüksek frekanslı Elektromanyetik dalgaların kullanıldığı bir yöntemdir. Daha çok eklem tedavilerinde kullanılan bir yöntemdir.

İnfraruj Tedavisi

Yüzeysel dokuları ısıtmak için infrared (kızılötesi) Işınların kullanıldığı bir tedavidir. Isıtıcı rahatlatıcı etkisi olan bir tedavidir.

Parafin Tedavisi

Parafin tedaisi özel cihazlarda eritilmiş parafin içine elleri birkaç kez daldırarak uygulanan bir yüzseyel sıcak tedavisidir. Özellikle el kireçlenmelerinde, romatizmalarda ve tetik parmak, sinir sıkışması gibi durumlarda uygulanır.

Akım Tedavileri

Değişik frekanstaki elektrik akımı ile yapılan tedavilerdir. Bunlar TENS; interferans en sık kullanılan akım tedavileridir. Kas iskelet sistemindeki ağrılı durumların hemen tamamında yoğun bir şekilde kullanılan tedavilerdir. İyileştirici ve ağrı kesici etkisi vardır.

Vakum Tedavisi

Vakum yapabilen özel cihazlar yardımıyla cilde negatif basınç uygulayan kaplarla uygulan bir tedavidir.Çoğu cihaz aynı zamanda vakum yapılan bölgeye alçak frekanslı akım uygular. Kan bu bölgeye toplanarak kanın iyileştirici etkisinden ve akımın ağrı kesici etkisinden yararlanılır. Hemen hemen tüm ağrılı durumlarda uygulanan bir tedavidir.

Traksiyon (Çekme Tedavisi)

Traksiyon yani çekme tedavisi bel ve boyun fıtıklarında, omurga kireçlenmelerinde elektromekanik bir sistem sayesinde kişinin omurgasına iki taraflı çekme kuvveti uygulanması esasına dayanır. Bu sayede omurların arası açılarak fıtıkların geri çekilmesi ve sinirlerin rahatlatılması sağlanır.

Elektriksel Kas Stimulasyonu

Çalışamayacak yada zayıf kasılabilen kasların elektrik akımı ile çalıştırılması esasına dayanır. Özellikle sinir hasarlarına bağlı oluşan yada kullanılmama sonucu gelişen kas güçsüzlüklerin de son derece etkili bir tedavi ajanıdır. Sporcu ve felçli hasta rehabilitasyonunda da sıkça kullanılmaktadır.

Lazer Tedavisi

Lazer ışınları özellikle derin olmayan kas iskelet ve tendon problemlerinde kullanılmaktadır. Sinir sıkışmaları, tendinitler, bursitler lazerin sık kullanıldığı hastalıklarıdır.İyileştirici ve ağrı kesici etkisi vardır.

Pnömatik Kompresyon Tedavisi (Vazotrain-Pnömatij Jabs)

Lenfödem ve venöz yetmezlik nedeniyle bacaklarda oluşan bacak şişmelerinde kullanılan bir yöntemdir. Özel bir çizme ile bacaklara aralıklı basınç uygulanarak şişlik azaltılır.

EMG Biyofeedback

Kaslardan gelen sinyalleri bilgisayarlı bir sistem vasıtasıyla bir monitöre  aktararak  egzersiz sırasında hastaya izletilmesi    esasına dayanır. Bu sayede hasta kaslarını ne kadar kullandığını görerek daha verimli çalışabilir.

İyontoforez

Aşırı el ayak terlemelerinde metal kaplarda su içinde galvanik akım uygulaması şeklinde yapılır. Belli aralıklarla yapılır ve el ayak terlemelerinde son derece etkilidir.

CPM Tedavisi (Devamlı Pasif hareket Cihazı)

Özellikle ortopedik ameliyatlar sonrasında  oluşan eklem sertliklerini açmak için kullanılan bir yöntemdir. Açı ve hareket hızı ayarlı bir cihaz istenilen eklemi  devamlı bir şekilde hareket  ettirir. Bu sayede rehabilitasyon süreci hızlanır ve eklem sertlikleri giderilir.