Medikal Ozon Tedavisi

Ozon Tedavisi Nedir ?

Ozon üç oksijen atomundan oluşan kararsız bir  gaz moleküldür. Atmosfer tabakasının en dış katmanında bulunur ve güneşten gelen radyasyonu önleyerek yaşamın devamını mümkün kılar.    Ozon gazı 18. Yüzyılda  keşfedilmiştir.  Yıllar geçtikçe ozonun önemi anlaşılmış ve ozon endüstri ve sağlık alanında kullanılmaya başlanmıştır. Ozon güçlü bir oksidatif moleküldür ve bakteriler üzerinde öldürücü etkiye sahiptir. Bu özelliği nedeniyle  yıllarca çeşitli alanlarda kullanılmıştır.

Medikal ozon tedavisi  hastalıkların tedavisi ve bazende hastalıkların tedavisine yardımcı olmak amacıyla ozon gazının değişik şekillerde vücuda verilmesi olarak tanımlanır. Ağırlıklı olarak italya kaynaklı bir tedavidir.  Ozon oldukça toksik bir gazdır. Bu nedenle bu tedavilerde ozon gazı saf olarak değil çok düşük oranlarda oksijenle karıştırılarak verilir. Yani verilen gazın çok büyük kısmı oksijen çok az bir kısmı ozondur (ortalama 20mcg/ml). Bu oran tedavi edilen hastalığa ve uygulama yöntemine göre değiştirilebilir (1 – 60 µg/ml).

Ozon Tedavisinin İnsan Vücudundaki Etkileri

Ozonun etkileri veriliş yoluna göre lokal ve genel olabilmektedir. Major otohemoterapi denilen ve en sık kullanılan ozon tedavi yönteminde hastadan alınan kana ozon oksijen karışımı verilmekte ve bu kan tekrar hastay verilmektedir. Bu işlem sırasında hastadan alınan kana ozonz oksijen karışımı verildiğinde oksijenin büyük kısmı hızlıca hemoglobine bağlanır bir kısmıda plazmada erir. Ozon ise saniyeler ile ifade edilebilecek bir hızda oksijen ve oksijen radikallerine dönüşür ve kanda serbest ozon kalmaz. Böylece hastadan alınan venöz kan içinde bol oksijen ve peroksidler içeren bir kana dönüşür. Bu kan artık vücuda tekrar verilebilecek hale gelmiştir. Bu kanda ortaya çıkan oksijen radikalleri kanın vücuda geri verilmesi sonrasında kan plazması ile reaksiyona girerek peroksit oluşumuna neden olurlar. Anda oluşan hidrojen peroksit metabolizma için uyarıcı bir madde olup hızla hücrelere dağılır. Hidrojen peroksit major otohemoterapinin tedavi edici etkileri açısından en önemli aracıdır. Ortaya çıkan oksijen radikalleri kan plazmasında antioksidan özellikleri olan üre, ürik asit ve albumin gibi moleküllerin oksitlenmesine yol açar. Bu olay plazmanın redoks dengesini geçici olarak değiştirir. Bu olay terapötik şok olarak adlandırılır. Bu şok vücudun antioksidan ve antiinflamatuar mekanizmalarını tetikler ve bu olay ozon terapisinin tedavi edici etkilerinin büyük kısmından sorumludur.Ayrıca doymamış yağ asitleride oksitlenir ve bu ürünlerde çeşitli dokulara yayılarak bağışıklık sistemi ve kemik iliğini aktive eder.

Ozon Tedavisinin Kontrendikasyonları

Ağır kanama, pıhtılaşma bozuklukları, sık tekrarlayan akut pankreatit, alerji, glukoz 6P dehidrogenaz enzim eksikliği (bakla hastalığı).

Ozon gazının direk solunması sakıncalıdır.

Ozon Uygulama Yöntemleri Nelerdir ?

Paravertebral ozon enjeksiyonu: 

Kendi kliniğimizde ozon tedavisini en sık kullandığımız yöntem olmakla beraber sağlık alanında major otohemoterapiye oranla daha az kullanılmaktadır. Paravertebral ozon tedavisi, bel ve boyun fıtıklarında ozon-oksijen karışımının omurganın iki yanındaki kaslar içine enjekte edilmesi şeklinde yapılır. Uygulama 30 saniyelik bir işlem olup hastanın ağırlık derecesine göre haftada 1 ila 3 arasında değişen sayıda yapılır. Çoğu hastada 10 seanslık bir enjekisyon kürü yeterli olur. Basit vakalarda 5 seans çok ağır vakalarda ise 20 seansa kadar gidilebilir. Enjeksiyon sırasında hastada hastaya bağlı olarak değişen derecede ağrı olmakla irlikte bir iki dakika içerisinde düzelir. Paravertebral ozon enjeksiyonu bel venoyun fıtıklarında son derece parlak sonuçlar vermekte ve çok hızlı bir düzelme sağlayabilimektedir.

Major Otohemoterapi

En sık kullanılan uygulama yöntemidir.Bu yöntemde hastanın damarından alınan bir miktar kan (50-120ml) ozona dayanıklı steril bir tüp içine alınır. Bu kana uygun görülen dozda ozon/oksijen karışımı verilir  ve karışım sağlandıktan sonra aynı yoldan vücuda geri verilir. Major oto hemoterapi temel uygulama yöntemidir ve yaklaşık 20 dakika sürer.

Major Otohemoterapi Videosu İzle

Minor Otohemoterapi

Az bir miktar kanın enjektör içinde ozonla karıştırılarak kas içine yapılmasıdır.Pek tercih edilen bir yöntem değildir.

 

Eklem İçine Enjeksiyon Şeklinde Uygulama

Bu yöntemde kireçlenme olan eklemlere genelde aralıklı olarak 3-5 enjeksiyon gaz olarak (o zon-oksijen karışımı)yapılır. Özellikle diz kireçlenmelerinde kullanılan bir yöntemdir.

Eklem İçine Enjeksiyon Şeklinde Uygulama Video İzle

Lokal Uygulama

Myofasial tetik noktalara  (kulunç) kas içindeki ağrılı  tetik noktalara ozon-oksijen enjeksiyonu uygulanır. Genelde 1-1-3 uygulama yeterli olur. Tendon romatizmalarında da benzer şekilde uygulama yapılabilir.Biraz ağrlı olduğu için çok tercih edilmez.

İntradiskal Uygulama

Bel fıtığı olan hastalarda ameliyathane ortamında, skopi veya tomografi eşliğinde diskin içine uzun iğnelerle enjeksiyon şeklinde ozon-oksijen yapılan özel bir uygulamadır. Fıtığı küçülterek etkili olan bir tedavidir.Ağrı uzmanları tarafından uygulanır. Sonuçlar başarılıdır ama azda olsa komplikasyon görülebilir. Hastanın radyasyon alması ve pahalı olması diğer dezavantajlarıdır.

Torbalama

Daha çok iyileşmeyen yatak ve diyabet yaralarında, gangrenlerde  tercih edilir Hasta vücut bölümü özel bir torba içine sokulur ve ozon oksijen karışımı bu torba içine verilerek gaz ile yaranın temas etmesi sağlanarak iyileştirici etki elde elde edilir.

Rektal Yolla Ozon Uygulaması (İnsuflasyon)

Damar yoluyla uygulama yapılamayan hastalarda ozonun rektal yolla uygulanmasıdır.

Ozonlu Su

Ozonlanmış izotonik serum fizyoloji ile yapılır. Özellikle enfekte olmuş yaraları bu su ile yıkanarak tedavi yapılır.

Ozonlu Yağ

Ozonize edilmiş yağ cilt lezyonlarında kullanılır.

Ozon Sauna

Daha çok kozmetik amaçlarla kullanılır.

Ozonun Kullanıldığı Durumlar

Kas İskelet Sistemi

Bel fıtıkları, boyun fıtıkları, myofasial ağrılar (ağrılı kas tutulmaları), diz kireçlenmelerinde enjeksiyon olarak özellikle bel fıtığındaki etkisi çok sayıda bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır)

Dolaşım Sistemi

Ayak ve bacaklarda atardamar tıkanıklığı ve daralması, diğer dolaşım bozuklukları ,dolaşım bozukluklarına bağlı ortaya çıkan yaralar (major otohemoterapi), diyabetik ayak, enfekte yara, yatak yaraları, yanıklar, iyileşmeyen yaralar, osteomyelit (kemik iltihabı)

Göz Hastalıkları

Makula dejenerasyonunda

Kozmetik Uygulamar

Anti-aging, cilt yenileme

Zayıflama

Metabolizmayı hızlandırarak diyet ve egzersize yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırmada Ayrıca sağlıklı bireylerde stres, zihinsel ve bedensel kronik yorgunluk sendromlerında, aşırı sigara tüketenlerde de kullanılmaktadır.